Rólunk

 

Honvéd Kossuth Lövész Klub

 

A Honvéd Kossuth Lövész Klub jogelődje a Kossuth Lajos Katonai Főiskola SE Sportlövő szakosztály 1967-ben alakult.

Az Egyesített Tisztiiskola szétválásakor a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára került sportlövőkből megalakult a sportlövő szakosztály. Kezdetben puskás és pisztolyos szakcsoport működött, majd 1968-ban megalakult a futóvadlövő-, később a trap- és skeet-szakcsoport. Alacsony minőségű fegyverekkel voltunk ellátva. Osztozkodáskor a „Zalka” járt jobban. Az akkori viszonyokhoz képest igen jó volt a lőtérkapacitásunk.

A nagyöbű-sportpuska lőtér, mint az országban egyedüli 300 méteres sportlőtér, szinte minden nap üzemelt. Az országos válogatott keret nagyöbü sportpuskásai és a nagy lövészklubok (U. Dózsa, BHSE, MHSZ Központi Lövészklub) sorba álltak a használatért. A sportlövő szövetség, U. Dózsa, BHSE, MHSZ Központi Lövészklub itt tartotta edzéseit hadipuskáival és nagyöbű sportpuskával, azonkívül itt rendezte hazai és nemzetközi versenyeit.

Szentendrén a sportlövészet igen népszerű sportággá vált. Sokan jelentkeztek a szakosztályba. Problémás volt a tömegek fogadása és foglalkoztatása. A tömeglövészetek levezetéséhez volt elegendő fegyver és lőszer. Társadalmi edzők segítségével tudtunk nagy létszámú puskást és pisztolyost foglalkoztatni. Kevés volt a minőségi fegyverpótlás. Csak a BHSE és a „Zalka” lövészklubok ellátása után kapott a Kossuth. 1990-ig az Országos Vidékbajnokságokat rendszeresen a Kossuth KFSE sportlövői nyerték. Az MN lőbajnokságokon döntő fölényben voltak a kossuthosok. 1984-ben sportiskolát szerveztek serdülő puskás lövők részére. 1986-88-ban öt országos bajnokságot nyertek. A szentendrei iskolák honvédelmi lövészeteit évenként és szervezték és vezették lelkes szakembereink. Minden évben lehetővé tettük a Pest-megyei Sportlövő szövetség lövész-rendezvényei megtartását. 1968-tól átvettük a Pest-megyei szövetség vezetését. Tőlünk volt az elnök és a titkári funkció. Saját hatáskörünkben segédedzői tanfolyamokat szerveztünk. Sok hallgató szerezte meg a segédedzői bizonyítványt.

A Testnevelési Főiskola Edzőképző Intézetének szervezésében biztosítottunk a sportlövő edzők középfokú tanfolyamának szakmai képzését. Kétévenként indult újabb tanfolyam a sportlőtéren.

A Magyar Sportlövő Szövetség kérésére a HM Sportosztály meggyőzte a Főiskola parancsnokát, hogy a szakosztály meg tudja szervezni, és le tudja vezényelni a junior lövészek 1985 évi Európa Bajnokságát. Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy elkészíthettük a forgatókönyvet és sikeresen megrendeztük a versenyeket, növelve szakosztályunk jó hírnevét.

A HM Sportosztály nyomatékos felkérésére megcsináltuk a forgatókönyvet és sikeresen levezettük a Baráti Hadseregek Spartakiádjának sportlövész versenyeit. Igen nagy sikerünk volt.

Eredményeink elismeréseként értékeltük, hogy illetékesek lehetővé tették számunkra nemzetközi kapcsolatok kezdeményezését. Lengyelországi Opole város és az erdélyi Arad város sportlövőit fogadhattuk versenyeinken, oda-vissza alapon.

A Magyar Néphadsereg az Osztrák Hadsereg válogatott sportolói között évente oda-vissza alapon katonai háromtusa verseny került megrendezésre. A háromtusa lövész-számát, a lőversenyt mi készítettük elő, készítettük fel a versenyzőket és vezettük le a versenyt. A szakosztály szakemberei, mind két fél megelégedésére sikeresen vezették le a versenyt.

Elöljáróink megbízásából kettő alkalommal fogadtuk a Koreai Néphadsereg válogatott sportlövőit és az Olimpiai sportlövész számokból mérték össze tudásukat az MN Hadsereg válogatottal. A fogadást és versenyrendezést illetően nem volt kifogás sem magyar sem koreai részről.

Az évente megrendezendő Megyei lőbajnokságokat az összes lőszámból a szakosztály rendezte. 300 m-es nagyöbű-sportpuska és hadipuska sportversenyt csak Szentendrén, a szakosztály lőterén rendeztek. Sajnos 300 m-es versenyszámban csak Országos Vidékbajnokságot nyertünk.

Lőtér jelentés

1967-ben egy katonai kiképzési lőteret vettünk át. Sportlőtérré kellett átalakítani. A műszaki képzettségű sportlövőink megtervezték, hogy sport feladatoknak megfelelően átalakítsuk a lehető legtöbb társadalmi munkával.

Építettünk:

 

  – 2 db

 

 

  10 m-es légfegyverpályát (pu. pi.)

 

  – 2 db

 

 

  10 m-es futócél sportlőteret

 

– 2 db  

 

 

  50 m-es futócél sportlőteret

 

– 2 db  

 

 

  25 m-es pisztolylőteret ( 6 db gyorstüzelő forgatógép)

 

– 1 db  

 

 

  100 m-es belövőlőtér (harcszerű pisztoly pálya)

 

– 1 db  

 

 

  női öltöző, zuhanyzóval

 

 – 1 db  

 

 

  férfi öltöző zuhanyzóval

Továbbá kialakítottunk 1 fegyverraktárt a biztonságos tárolás, őrzés szabályainak megfelelően, valamint egy 20 férőhelyes betonozott parkolót. A főiskola parancsnok átadta a sportlőtér melletti házat (két szoba, konyha, fürdőszoba, spájz), amit irodának és tárgyalószobának alakítottunk át, megfelelően bebútorozva a rendeltetés szerint.

A helyi, hazai és nemzetközi követelményeknek megfelelően kellett átalakítani a lőkiképzésre használt lőteret. A sikeresen megrendezett Európa Bajnokság, a Baráti Hadseregek lőbajnoksága, egyéb nemzetközi rendezvények, országos bajnokságok sikeres megrendezése bizonyította, hogy nem volt hiábavaló a ráfordított szellemi és fizikai munka.

ÖSSZEGEZVE A 40 ÉVES TEVÉKENYSÉGET

  • Kiépült egy sportlőtér. sportlövő bázis.
  • Tömegeket tanítottunk meg a puska, pisztoly kezelésére.
  • Lőtéri fegyelemmel, türelemmel, személyes példamutatással neveltük tagjaink személyiségét.
  • Edzőket neveltünk alap- és középfokon.
  • Országos- és Európa bajnokokat, érmeseket neveltünk.